در این مقاله قصد داریم از صفر تا صد آبیاری قطره ای ، آب از یک شبکه لوله کم فشار به صورت یک الگوی از قبل تعیین شده ، پخش می گردد . وسیله خروج آب به خاک « قطره ‏چکان « نام دارد . قطره چکان ها از طریق یک نازل باریک یا مسیر جریان طویل ، فشار موجود در شبکه لوله را کاهش می دهند و موجب کاهش ‏دبی تخلیه تا حدود لیتر بر ساعت می شوند .

آبیاری قطره ای اتوماتیک

آب بعد از خروج از قطره چکان توسط نیروهای کاپیلارتی و ثقل در نیمرخ خاک جریان می یابد ، بنابراین سطحی که به وسیله هر قطره چکان ‏خیس می شود با عوامل محدود کننده جریان افقی آب محدود می گردد . در سیستم های قطره ای دور آبیاری  یک روز و حتی در صورت نیاز ‏کمتر امکان پذیر است ‎ .‎برای درختان و تا که ا که گیاهانی دایمی با فاصله زیاد از یکدیگر می باشند ، قطره چکان ها به صورت واحد های ساخته شده مجزا بوده و ‏توسط یک زایده به خط انتقال آب مرسوم به  لوله فرعی قطره چکان  ، شیلنگ لوله فرعی  یا لوله فرعی متصل می گردند ‎.‎ برخی قطره چکان ها به صورت لوله های اسپاگتی شکل بوده و چند خروجی دارند . این امر برای افزایش سطح خیس شده با حداقل افزایش در ‏هزینه است . برای گیاهان ردیفی کمتر دائمی مانند گوجه فرنگی ، نیشکر و توت فرنگی ، لوله فرعی و قطره چکان ها را با هم به صورت یک ‏واحد قابل جدا ساختن می سازند که یا سوراخ هایی به فواصل 9 تا 36 اینچ دارند مانند لوله دو محفظه ای و یا دیواره های متخلخلی دارند که آب از ‏آنها به بیرون تراوش می نماید . در هر دو نوع سیستم قطره ای ، لوله های فرعی به خط انتقال آب مرسوم به « مانفولد « متصل می شوند‎ . ‎‏ ‏

نمونه طرح آبیاری قطره ای

مزایا و معایب اجرای آبیاری قطره ای چیست ؟

  • میزان شسته شدن ، اتلاف کود و مواد مغذی به دلیل آبیاری موضعی کاهش می یابد .
  • اگر به درستی طراحی ، اجرا و مدیریت شود ، بازدهی آبیاری آن بالا است .
  •  در زمین های کشاورزی با اشکال نامنظم به راحتی قابل اجرا است .
  • در طراحی و اجرای آبیاری قطره ای ، رشد علف هرز کاهش می یابد .
  • در طراحی و اجرای آبیاری قطره ای ، فرسایش خاک کاهش می یابد .
  •  هزینه نیروی انسانی از روش های دیگر آبیاری کمتر است .

نوار آبیاری قطره ای چیست ؟

نوار آبیاری قطره ای ، لوله ای با دیوار نازک است که یکی از اجزای آبیاری قطره ای محسوب می شود ، که برای آبیاری قطره ای استفاده می شود ، این نوار ها ساختار ساده ای دارند و دارای سیستم جبران کننده فشار نیستند . این نوار ها معمولا از جنس پلی اتیلن ساخته شده و دارای ضخامت 4 الی 25 میلی متر می باشد . نوار های آبیاری ضخیم تر همان لوله های قطره چکان دار هستند و معمولا برای مصارف دائمی برای آبیاری زیر سطحی استفاده می شوند در حالی که نوار های آبیاری نازک تر یکبار استفاده می شوند و بعد از مصرف به بیرون انداخته می شوند .

معایب سیستم آبیاری قطره ای :

  • بالا بودن هزینه اولیه
  • عدم استفاده برای آبیاری کود و مواد شیمیایی
  • در صورتی که از فیلتراسیون استفاده نشود، باعث گرفتگی لوله ها و قطره چکان ها می شود
  • خرابی سیستم به درستی قابل رویت نمی باشد

کارشناسان شرکت سورن بام دارای تجربه های متعدد در زمینه ی اجرای آبیاری قطره ای می باشند . برای جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه ی خود و دریافت مشاوره رابگان با ما تماس بگیرید .