چمن طبیعی

طریقه کاشت چمن طبیعی

آنچه در این مقاله میخوانیم

چمن طبیعی یکی از پرکاربردترین و پرطرفدارترین پوشش های گیاهی در راستای ایجاد محوطه سازی و فضای سبز محسوب می شود . چمن های طبیعی دارای 11 هزار گونه می باشند که همه ی گونه های آن دارای ویژگی های مخصوص به خود می باشند . برای محوطه سازی 10 گونه از این المان متنوع شناخته شده تر می باشد و در فضاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد . چمن های طبیعی در دو دسته ی کلی چمن فصل گرم و چمن فصل سرد تقسیم می شوند . چمن طبیعی نیاز زیادی به آب دارد و خاک آن باید دارای مواد غذایی زیادی باشد . برای اینکه همیشه فضا پوشیده از چمن باشد باید بذرهای گرمسیری و سردسیری را بطور مخلوط استفاده شود .

روش های کاشت و مراقبت از چمن طبیعی

  • آماده کردن زمین

در صورتی که زمین دارای ناهمواری باشد نیاز هست که زمین مسطح شود در غیر این صورت در قسمت های فرو رفته آب جمع می شود و موجب خفگی چمن می شود و در قسمت های بلند به علت نرسیدن آب از بین می رود.

  • کاشت بذر نباید در روز طوفانی انجام بگیرد

کاشت بذر به دو صورت می باشد، کاشت با دستگاه بذر پاش و کاشت دستی با پاشش بذر ابتدا زمین باید به چند قطعه مساوی تقسیم شود و بذر را نیز متناسب با قطعات تقسیم و هر قطعه بذر پاشی می شود.

  • مراقبت زراعی چمن آبیاری

بعد از بذر پاشی، بارانی صورت می گیرد .

  • کوتاه کردن چمن

چمن های کوتاه رنگ سبز تیره به خود می گیرند، می بایست در آبیاری تا عمق 10-15 سانتی متر کاملا خیس شود ، چمن های بلند رنگ قهوه ای مایل به زرد دارند .

  • مبارزه با علف های هرز چمن

برای مبارزه با علف های هرز چمن از سم علف کش توفوردی و سم داکتال و … استفاده می شود و بدلیل نازک برگ بودن چمن مبارزه شیمیایی با علف های نازک برگ چمن توصیه نمی شود.

  • غلطک زدن چمن

غلطک زنی بعد از فصل زمستان صورت می گیرد چون یخبندان در مناطق سردسیر باعث بالا آمدن چمن از خاک شده و ریشه های آن از خاک جدا می گردند . غلطک زدن باعث ایجاد تماس مجدد و تثبیت چمن می گردد .

  • زردی چمن

زردی چمن ممکن است در اثر کمبود ازت باشد .

طراحی فضای سبز ویلا

انواع چمن

چمن هزارپا

این نوع چمن مناسب شرایط آب و هوایی گرم و ملایم می باشد و به آفتاب نیاز دارد اما در محیط های سایه نیز می تواند به حیات خود ادامه دهد . رنگ آن سبز روشن است و نیاز به نگهداری زیادی ندارد .

چمن بنت گراس

این چمن بافت نرم و با تراکم بالا دارد . نیاز به آبیاری روزانه و استفاده از کود و آفت کش دارد که نگهداری از آن را سخت کرده است .این نوع چمن مناسب مناطق سردسیر می باشد .

چمن دیکندرا

این چمن دارای برگ های سوزنی شکل می باشد و نباز به هوای گرم و آبیاری زیاد دارد . این نوع چمن در برابر آفات ضعیف می باشد و همین علت باعث ایجاد سختی در نگهداری آن شده است .

چمن فلوراتام یا سنت اگوستین

این نوع از چمن برای مناطق گرم و مرطوب مناسب می باشد و رنگ آن سبز تیره می باشد . رشد این چمن در مناطق شرجی بهتر است و نگهداری آن به نسبت مدل های قبل آسان تر می باشد .

چمن زویسیا

این نوع چمن مقاومت زیادی به بی آبی و گرما دارد و برای کاشت در مناطق گرمسیری مناسب می باشد .از معایب این نوع چمن می توان به واکنش تغییر رنگ آن به سرما می باشد و به رنگ قهوه ای تغییر می کند .

چمن کاری ویلا

چمن طبیعی چایر اصلاح شده

همان ویژگی های چایر را داراست اما زیبا و ظریف تر است و دوره ی خواب کوتاه تری دارد اما نیاز آن به آب و کود و چیدن نسبت به چایر معمولی بیشتر است و نسبت به بیماری ها و آفت ها حساس تر است . پا خوری آن عالی است و  به سایه مقاومت ندارد و نیاز آبی نسبتا کمی دارد اما نیازش به کود زیاد است و باید /5کیلوگرم یا بیشتر نیتروژن خالص در 100 متر مربع در سال داشته باشد .

چمن معمولی

چمن طبیعی این چمن به استانداردی برای انواع دیگر چمن تبدیل شده . بافت آن متوسط، تراکمش ایده آل و رنگش سبز تیره است.بیشتر در شمال ایالات متحده آمریکا استفاده می شود . این چمن نباید خیلی کوتاه شود بین 5-7.5 سانتی متر و در زمان های گرم سال بیشترین حساسیت را به بیماری ها دارد . نیازش به آب زیاد است، مقاومت کمی به سایه دارد و پا خوری متوسطی دارد و نیاز کم تا متوسطی به کود دارد و باید 7/2-3/1 کیلو گرم نیتروژن خالص در 100 متر مربع در سال داشته باشد .

چمن طبیعی چبر اصلاح شده

چمن طبیعی چبر اصلاح شده تراکم و رنگ بهتری نسبت به چبر معمولی دارد و دارای مقاومت بیشتری نسبت به بیماری های لکه برگی و سوختگی فوزاریومی و … است . مزیت دیگر آن تحمل بیشتر نسبت به گرما و امکان کوتاه کردن بیشتر در مقایسه با چبر معمولی است و پا خوری بهتری دارد . اما به کود و نگهداری بیشتری نیاز دارد و به نظر می رسد نسبت به کم آبی حساس تر می باشد . نیاز آن به کود متوسط تا زیاد است و باید 6/3-8/1 کیلو گرم نیتروژن خالص در 100 مترمربع در سال داشته باشد .

چمن طبیعی اروموکلوا

چمن طبیعی ، این چمن در هر زمینه ای به کار برده می شود به مراقبت زیادی نیاز ندارد و در هر خاکی حتی خاک فقیر هم به خوبی رشد می کند به حدی که بر علف های هرز نیز غلبه می کند . رنگ این چمن تیره نیست، بافت درشتی دارد ، به سایه مقاوم است، به دمای کم و کلروز حساس است اما نسبت به رایزوکتونیا مقاوم است و تعدد عملیات چیدن نیاز زیادی ندارد . این گیاه به خشکی حساس است به این خاطر که ریشه های کم عمقی دارد این نوع چمن پاخوری چندان خوبی ندارد و بعد از آسیب، بازسازی آهسته ای دارد . ارتفاع چیدن آن تا 5 سانتی متر است. نیاز کمی به کود دارد و باید 3/1 کیلو گرم نیتروژن خالص در 100 مترمربع در سال داشته باشد . چمن هایی که برای پایداری خاک به کار می روند بهتر است از چمن های بومی منطقه انتخاب شوند تا مراقبت و نیاز های کمتری احتیاج  داشته باشند .

محوطه سازی باغ شهری

نحوه اجرای چمن رولی

در فضای سبز هنگامی که قسمتی از سطح زمین پوشیده کاشت چمن رولی شد به وسیله یک غلطک سبک، کمی آن ها را کوبیده و آبیاری می کنیم . روز بعد، پس از کاهش رطوبت، مقداری خاک غربال شده و نرم روی چمن می پاشیم تا اگر شکاف هایی وجود داشته باشد آن ها را پر نماید . گاهی یک یا دو بار عمل غلطک زدن را در چند هفته اول انجام می دهیم .

مزایای چمن رولی

کاشت چمن رولی علاوه بر ایجاد پوشش سبز، در انواع تزئینات داخل پارک ها و فضاهای سبز منطقه به صورت قسمتی از طرح های تزئیناتی به کار می رود . متخصصین بر اساس نوع طرح و زیبایی و نوع درختان از سنگ ها یا تخته سنگ هایی برای ایجاد محل عبور در فضای چمن استفاده کرده اند . در بعضی مواقع هم در سطوح وسیع چمن رولی ، بر حسب خصوصیات در محوطه سازی طرح در قسمت هایی از چمن، باغچه های همراه به گیاهان زینتی پا کوتاه و دائمی چون گل های رز، شمعدانی و … احداث کرده اند . گاهی هم در سطوح وسیع چمن کاری، بر حسب خصوصیات طرح در قسمت هایی از چمن، باغچه های همراه به گیاهان زینتی پا کوتاه و دائمی چون گل های رز،شمعدانی و … احداث کرده اند . همچنین در سطوح وسیع با ایجاد تپه ها یا برجستگی هائی، اشکال کوچکی از طبیعت سبز را پدید آورده اند و در روی آن به طور پراکنده تک بوته هائی غرس نموده اند . مبارزه با علف های هرز چمن از ابتدای زمین شروع می شود یعنی بعد از انتخاب زمین تمامی ریشه های گیاهان هرز را هنگام شخم یا بیل زدن و عملیات دیگر از زمین خارج می کنند و بعد از سبز شدن چمن دو الی سه مرتبه علف های هرز را وجین می کنند . به طور کلی بذر علف های هرز توسط کودهای دامی، باد و آلوده بودن بذر چمن منتشر می شود و بعد از مدت کوتاهی همزمان با رشد چمن موجب از بین رفتن چمن می شود .

عمر مفید چمن طبیعی

هر گیاه یا پوشش گیاهی نیازهای منحصر به فرد خود را دارد که می توان با رعایت آن ها طول عمر مفید گیاه را افزایش داد . مراقبت اصولی از چمن ها هزینه های زیادی برای محیط زیست دارد زیرا چمن به آبیاری زیاد و همچنین کوددهی نیاز دارد تا بتواند سلامت خود را حفظ کند . همچنین اقدامات دیگری برای افزایش طول عمر مفید چمن طبیعی وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم .

چمن زنی

بطور کلی ارتفاع چمن باید بین 2 الی 3 سانتی متر باشد . اگر در هنگام چمن زنی خیلی آن را کوتاه کنید ریشه های چمن به سطح می آیند و طول عمر مفید چمن کوتاه و کم می شود .

نظارت

باید همیشه بر نحوه نگهداری چمن خود نظارت کافی داشته باشید و اگر نازک یا کم  تراکم شد اقدام به کودهی به آن کنید . در فصول مختلف اندازه و میزان آبیاری و کوددهی را تغییر دهید تا بتوانید در همه ی فصول از چمن های سبز و زیبا لذت ببرید .

نور و اکسیژن

برای داشتن یک چمن خوب و با کیفیت همیشه باید میزان نور و اکسیژن را کنترل نمود زیرا چمن پوشش گیاهی می باشد که به طور مداوم نیاز به نور دارد و تنها در فضای باز امکان رشد دارد .

زیر سازی چمن طبیعی

تراکم زیر سازی چمن طبیعی

نسبت اندامهای هوایی به واحد سطح است .

یکنواختی زیر سازی چمن طبیعی

ظاهر صاف و یکدست چمن است .

رنگ زیر سازی چمن طبیعی

از سبز روشن تا تیره متغیر است و در طول فصل رشد نیز تغییر می کند .

رشد چمن طبیعی

بستگی به ریزوم زایی ، استولون یا رشد کپه ای چمن دارد .

اجرای کف سازی با چمن روف گاردن

آبیاری چمن طبیعی

چمن به آبیاری زیادی نیاز دارد اما نباید بدین گونه باشد که هر روز آن را آبیاری نمایید زیرا گیاه را وابسته و ضعیف می کند . بهتر است برای آبیاری آن دو بار در هفته اقدام کنید اما آبیاری آن عمیق باشد تا گیاه مقاوم تری داشته باشید . بهترین زمان برای آبیاری چمن ها صبح زود قبل از 10 صبح می باشد زیرا در هنگام ظهر به علت گرمای زیاد بخش زیادی از آب قبل از رسیدن به چمن ها تبخیر می شود و شب ها نیز آبیاری سبب آفت و قارچ می شود .

قهوه ای شدن رنگ چمن و یا ماندن جای پا بر روی چمن به معنی کم رسیدن آب به چمن طبیعی می باشد . از طرفی زیاد بودن آبیاری سبب زیاد شدن علف های هرز و قارچ ها می شود .

برای آبیاری بهینه ی چمن ها می توان از آبیاری اتوماتیک استفاده نمود . هر کدام از گونه های چمن به نوع خاصی آبیاری نیاز دارند . بطور کلی برای برای اکثر چمن های معمولی باید 10 الی 15 سانت از سطح زیر خاک خیس شود و این عمل دو بار در هفته تا 20 الی 30 دقیقه ادامه داشته باشد تا طول عمر مفید چمن زیادتر شود .

آفات و آسیب های چمن طبیعی

تکه های خالی در بین سطح چمن ، چمن های پوسیده و لکه های قهوه ای بر روی برگ های چمن همگی از نشانه های وجود آفات در محیط چمن شما می باشد . موجوداتی مانند موش خرما و موش کور ، کرم و بید شب پرواز از آفات آسیب زننده به چمن می باشند که هر یک را می توان با استفاده از سموم آفت کش مخصوص به خود از بین برد .

طراحی و کاشت چمن

هزینه کاشت و نگهداری جمن طبیعی

کاشت چمن طبیعی با کاشت بذر انجام می شود و از ساده ترین روش  ها برای ایجاد فضای سبز می باشد . البته باید فصل مناسب و البته آب و هوای محیط خود را برای کاشت چمن در نظر بگیرید . بطور کلی کاشت چمن هزینه بالایی ندارد اما در مرحله نگهداری  برای افزایش طول عمر مفید آن متحمل هزینه های زیادی خواهید شد .

کارشناسان شرکت سورن بام دارای سابقه ی متعدد در زمینه ی اجرای چمن طبیعی و زیرسازی آن می باشند . برای مشاوره و راهنمایی رایگان با ما تماس بگیرید . همچنین برای مشاهده پروژه های انجام شده توسط تیم سورن بام می توانید مارا در اینستاگرام سورن بام دنبال کنید .

مقالات مرتبط
پروژه‌های فضای سبز سورن بام
Call Now Button