با گسترش زندگی شهری و آپارتمان نشینی دیگر مردم همانند گذشته دسترسی به فضای سبز را ندارند و برای اینکه بتوانند مجدد به حس آرامش و زیبایی طبیعت دست یابند اقدام به اجرای بام سبز میکنند. حتی افرادی که علاقه ای به طراحی باز سبز در پشت بام و تراس خانه خود نداشته اند اکنون با دیدن زیبایی و مزایای بام سبز نظر خود را عوض کرده اند.

طراحی بام سبز

بیشتر افراد فکر میکنند که طراحی و اجرای بام سبز میتواند مضر باشد و به ساختمان آسیب برساند ولی در این صورت بهتر است بدانید که اگر اصول طراحی بام سبز رعایت شود و کلیه مراحل توسط تیم اجرایی متخصص انجام شود دیگر مضر نخواهد بود و در مقابل آن با تحقیقات و آزمایش هایی که انجام شده است مشخص شده است که اجرای بام سبز میتواند بسیار هم برای ساختمان مفید باشد چرا که از هدر رفت انرژی جلوگیری میکند و در پاکسازی هوا و یا بالا بردن ارزش ساختمان تاثیر بسزایی دارد.

اصول طراحی بام سبز

اصول طراحی بام سبز روی پشت بام ساختمان که زیبایی و جلوه خاصی به فضا می تواند بدهد به سه بخش تقسیم می شود

  1. طراحی وزن سازه جهت ساخت بام سبز
  2. طراحی و جا نمایی فاضلاب ها در روف گاردن
  3. طراحی المان ها و سازه هایی که در بام سبز اجرا می شوند

اصول طراحی بام سبز

سه عامل مهم برای مرحله اول اصول طراحی بام سبز

  • در نظر گرفتن وزن اضافه شونده به ساختمان
  • یکپارچه سازی غشا ضد آب با سیستم کل (این غشا ضد آب باید در برابر عواملی مانند تغییرات دمایی و فصلی ، نفوظ ریشه ، حشرات و رطوبت مقاومت لازم را داشته باشد)
  • در آخر در نظر گرفتن میزان تخلیه آب

علاوه براین به ارزش ملک افزوده و به اجاره و فروش خانه کمک بسیاری می کند و فضای مناسبی برای آرامش است .

مرحله اول اصول طراحی بام سبز

طراحی بام سبز یک فضایی که استفاده ی زیادی از آن نمی شود با سبز کردن آن ، کاشت گل و گیاه و یک فضای نشیمن زیبا می تواند به بهترین مکان برای گذراندن وقت در طول روز یا دورهمی های شبانه تبدیل شود .

طراحی بام سبز، که به عنوان یکی از روش‌های سازگار با محیط زیست در شهرسازی و معماری مطرح است، بر اصولی مبتنی بر حفظ محیط زیست، بهبود کیفیت هوای شهری، زیبا سازی ساختمان و … انجام میشود. در طراحی بام سبز، اصول زیر باید به طور کامل و جامع رعایت شود تا تمامی موارد فوق به درستی انجام شوند و مشکلی پیش نیاید.

۱. بررسی کلی ساختمان و بازدید از مکان اجرایی

اولین مرحله در طراحی بام سبز بازدید از مکان اجرایی و محله ایی می باشد که قرار است مراحل محوطه سازی در آن پیاده سازی شود. در این مرحله باید شرایط زیست محیطی و ابعاد و … به طور دقیق توسط مهندسین و کارشناسان مربوطه بررسی شود تا بتوان از بهترین متریال ها و روش ها برای طراحی بام سبز در آن مکان بهره مند شد.

۲. انتخاب گیاهان مناسب برای پوشش گیاهی

بعد از اینکه شرایط مورد بررسی قرار گرفت نوبت به انتخاب گیاهان میرسد. گیاهانی که قرار است بر روی بام سبز کاشته شوند باید با دقت انتخاب شوند و با شرایط محیطی و آب هوای منطقه سازگار باشند.

به طور مثال باید گیاهان را بر اساس نور، آب و دمای مناسب انتخاب کرد تا آن ها توانایی تحمل شرایط را داشته باشند و همچنین برای حفظ روند زندگی جانوان و رشد گیاهان باید از گونه های بومی استفاده شود.

گیاهان استفاده شده در بام سبز

۳. مدیریت آب و شرایط آبیاری گیاهان

یکی از مهم ترین و تاثیرگذار ترین عوامل در عمر بام سبز طراحی شده مدیریت مناسب آب میباشد. برای اینکه بتوان فضای سبز را زنده نگه داشت باید آبیاری به صورت دقیق و منظم انجام گیرد و از طرفی نیز حفظ و هدر ندادن آب حائز اهمیت می باشد در این راستا شرکت سورن بام سعی بر این دارد که تمام مراحل آبیاری را به صورت هوشمند و خودکار پیش ببرد. همچنین میتوان از سیستم های جمع و ذخیره آب باران استفاده کرد و اینگونه در مصرف آب شهری نیز صرفه جویی میشود.

۴. لایه‌های سازگار برای امنیت گیاهان و ساختمان

یکی از اصول اساسی طراحی بام سبز این است که حتما باید از لایه هایی در اجرا استفاده شود که علاوه بر حفظ محیط زیستی عایق آب و گرما و لایه های جلوگیری از نفوذ ریشه باشد تا حین آبیاری گیاهان آسیبی به ساختمان نرسد.

در کل، طراحی بام سبز باید با رعایت اصول بالا صورت گیرد تا بهترین نتیجه در حفظ محیط زیست و بهبود فضای زندگی و کاری به عمل آید.

عناصر مورد استفاده در بام سبز

عناصر مورد استفاده در طراحی بام سبز

  • (جعبه گل)flower box
  • سنگ ریزه و قلوه سنگ
  • چمن مصنوعی یا طبیعی
  • خاک
  • زه کشی
  • انواع  گیاهان (می توان از گیاهان معطر برای بهتر کردن فضا و گیاهان چند ساله به علت نگهداری راحت تر استفاده کرد)
  • دیوار سبز
  • آبنما
  • آلاچیق
  • اجرای نورپردازی

مزایای طراحی بام سبز (Roof garden)

بام سبز علاوه بر زیبایی می تواند استفاده های کاربردی مانند خنک کردن فضا ، عایق سازی ، کاهش سر و صدا و حتی کاشت میوه و سبزی را داشته باشد .  بام سبز (Roof garden) باعث جلوگیری از اتلاف انرژی می شود در تابستان سایه ای برای سقف و در زمستان به صورت یک عایق عمل می کند . استفاده مناسب از آب باران و جلوگیری از اتلاف آب و حتی کاهش خطر ایجاد سیل. ایجاد فضای اضافی کاربردی. فیلتر هوا به این صورت که گیاهان دی اکسید کربن را گرفته و اکسیژن تولید می کنند .

مزایای طراحی بام سبز

مراحل ساخت بام سبز

  •  ضد آب کردن بام
  • کاشت گیاهان
  • اضافه کردن دیگر موارد مانند مبله کردن و …