وال گاردن یا باغ عمودی که به گرین وال هم شناخته میشود، یکی از عناصر طراحی داخلی ساختمان به حساب میاید که زیبایی ویژهای به محیط میدهد. برای طراحی و اجرای وال گاردن فقط کافی است دیواری رو به نور و یا قابل نورپردازی انتختاب شود. دیوارهای پرنور برای وال گاردن طبیعی و دیوارهای تاریک برای گرین وال مصنوعی مناسب هستند.
اگر دیوار سبز به صورت اصولی طراحی شود، نیازی به ابیاری روزانه ندارد. سیستم زهکشی و ابیاری خودکار تخصصی این دیوار، آن را همیشه سبز نگه میدارد. اگر طراحی و اجرای دیوار سبز به صورت تخصصی باشد، کاملاً خودکفا خواهد بود و میشود برای چند روز، هفته یا حتی چند ماه آن را به حال خود رها کرد. این موضوع برای کسانی که دیوار سبز را در محوطه ویلا، حیاط، یا روف گاردن اجرا میکنند، اهمیت زیادی دارد.
بستر گیاهان وال گاردن
گیاهان وال گاردن یا دیوار سبز معمولاً روی محیط مناسبتری نسبت به زمین قرار می گیرند. به همین دلیل حتی از گیاهانی که ریشه در خاک دارند، رشد بهتری دارند. سیستم آبیاری مکانیزه باعث میشود که گیاهان به اندازه کافی اب دریافت کنند و رشد مناسبی داشته باشند. این گیاهان معمولاً روی سنگ، خاک یا آب قرار میگیرند، و با اجرای سیستم مکانیزه آبیاری قطرهای، محیط رشد مناسبی خواهند داشت.
انواع گرین وال یا وال گاردن طبیعی

واضحترین دیوارهای سبز، روی دیوار ساختمانها، لابیها و کافهها دیده میشوند. دیوارهای سبز روی ساختمانها اگر طبیعی باشند، به نظر میرسد که رشد طبیعی داشتهاند. حتی دیوارهای سبز کافهها طبیعی به نظر میرسند. این دیوارها طوری طراحی میشوند که حالت مصنوعی نداشته باشند و همگی از دیدن آنها، حس بهتری داشته باشند. دلیل اصلی استفاده از گرین وال طبیعی، اضافه کردن طبیعت به درون خانه، کافه و محل کار است.
سبک های هوشمند از دیوارهای سبز هم وجود دارند که با استفاده از هوش مصنوعی، ابیاری و رشد میکنند. رشد گیاهان، خشک بودن خاک و دیگر مسائل آن، با هوش مصنوعی تنظیم میشود. آبیاری کاملاً هوشمند، تست خاک، کنترل دما و و رطوبت و ویژگیهای دیگری در این دیوارهای هوشمند وجود دارد.
وال گاردن چیست

وال گاردن یا گرین وال، یک فضای سبز عمودی و مستقل است که بر روی دیوار اجرا میشود. این دیوارها جزو یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین المان های فضای سبز است که در چند سال اخیر بسیار مورد توجه افراد قرار گرفته است. وال گاردن علاوه بر زیبایی فضای طبیعی و دلنشینی را به محیط ارمغان می آورد که هر بیننده ای را مجذوب خود می سازد.
گرین وال ها (دیوارهای سبز) کاملا خودکفا هستند یعنی بر خلاف گیاهانی که در زمین ریشه دارند و رشد میکنند. گیاهان وال گاردن اکثرا مواد مغذی و آب خود را از دیوار به دست می آورند. این گیاهان اکثرا در محیط های مناسبی مانند سنگ، خاک یا آب قرار می گیرند و از آنجایی که این گیاهان در این محیط ها رشد میکنند، طبق معمول دارای سیستم های اجرای آبیاری قطره ای داخلی هستند که نیازی به آبیاری هرروز ندارند.
تفاوت بین انواع وال گاردن
تفاوت های زیادی بین انواع گال واردن وجود دارد. اکثر مردم وال گاردن را بر روی نمای بیرونی یا دیوارهای خارجی ساختمان ها مشاهده کرده اند. در دیوار های سبز محیط کشت بر روی ساختار دیوار است، در حالی که ریشه این گیاهان در زمین وجود دارد. در این سبک از وال گاردن معمولا ریشه گیاهان از قبل در زمین رشد کرده و مدت زمان کوتاهی طول میکشد تا گیاهان موجود در این باغ عمودی به اندازه کافی رشد کرده و سطح دیوار را بپوشاند.
وال گاردن برای کشاورزی عمودی نیز به کار میرود، اما مدلی که در خانهها به کار میرود، بیشتر با گیاهان رونده و گل پیچک و پاپیتال به شکل مصنوعی و طبیعی اجرا میشود.
وال گاردن هوشمند

سبک دیگری از دیوار های سبز وجود دارند که هوشمند هستند، این سبک از دیوار های سبز با استفاده از هوش مصنوعی نسبت به دیوار های سبز دیگر از ویژگی های بیشتری بهره می برند، این ویژگی ها را میتوان به سیستم هوشمند آبیاری، کنترل دما و رطوبت اشاره کرد.
زیباسازی با گاردن وال یا گرین وال
به طور کلی وال گاردن یکی از جذاب ترین و زیباترین طراحی های فضای سبز و محوطه سازی است که نمای بیرونی و درونی ساختمان شما را دلپذیرتر میکند. وال گاردن را میتواند اغلب در کشور های اروپایی به ویژه استرالیا مشاهده کنید. در طراحی وال گاردن گیاهان طبیعی که با شرایط اقلیمی منطقه سازگار هستند، میتوانند در طول سال نمایی متفاوت و سرسبزی را به شما ارائه دهد.در وال گاردن به دلیل اینکه از گیاهان مختلف طبیعی استفاده می شود میتواند به طرز شگفت آوری فضا را شاد و سرزنده کند به طوری که هیچوقت احساس تنهایی نکنید.
گرین وال یا وال گاردن طبیعی
در این دیوار طبیعی، گیاهانی با سیستہمهای عمودی طراحی میشود و میتوان به دیوارهای خارجی و داخلی ساختمان وصل میشود. با این حال در بعضی از موارد این گیاهان میتوانند به صورت مستقل باشند، در عین حال هم میتوانند روف گاردن، دیوار های سبز، محیط های کشت را برای زهکشی و آبیاری به یک سیستم واحد و تنها تبدیل کند که از قابلیتهای بینظیر وال گاردن بشمار می آید.
دیوار های سبز علاوه بر طراحی جذاب و دلپذیر خود که موجب انتقال انرژی و حس خوب به افراد میشود، به عنوان یک عایق قوی در برابر گرما و صدا عمل میکند. این عایق ها میکرو کلاویه های خنک کننده ایجاد میکنند که کیفیت هوا را بهبود میبخشد و این امکان را به گیاهان می دهد تا در هر مکانی رشد داشته باشند که باعث میشود دیوار هرروز جانی تازه به خود بگیرد.
اکثر گیاهان طبیعی که بر روی دیوار های سبز استفاده میشوند، درختچه های کوچک هستند. یکی از مهم ترین نکاتی که در طراحی و اجرای وال گاردن خود باید رعایت کنید، وجود نور طبیعی است، تامین نور طبیعی برای گیاهان این دیوار، یکی از مهمترین بخش های اجرای تخصصی وال گاردن به حساب میآید.
اجرای وال گاردن

طراحی و اجرای وال گاردن در کلان شهر ها و کشور های پرجمعیت که آلودگی هوا به وفور دیده میشود، بسیار ضروری است زیرا اجرای طبیعی این دیوار، روی کاهش آلودگی و آلاینده ها در هوا اثرگذاری مستقیم دارد. همین ویژگی موجب شده تا اجرای گرین وال در ایران، مخصوصا کلان شهرها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار باشد. اجرای این دیوار نیاز به تخصص و شناخت گیاهان طبیعی دارد. به همین دلیل هر خانهای که پتانسیل اجرای وال گاردن را داشته باشد، میتواند با شرکت سورن بام بری اجرای تخصصی دیوار گیاهان طبیعی تماس میگیرد.
یکی دیگر از دلایلی که باعث شده تا ساخت وال گاردن با جدیت دنبال شود، ایجاد فضای سبز تاثیر به سزایی در زیبایی مراکز اداری ، تجاری دارد . در سالهای اخیر مطالعات و تحقیقات زیادی در رابطه با تاثیر گذاری گیاهان بر روی روحیه افراد صورت گرفته که نتیجه این آزمایشات نشان میدهد که استفاده از رنگ سبز موجب کاهش استرس و افزایش تمرکز در افراد میشود.استرس برای سالمندان بسیار مضر است به همین خاطر اجرای وال گاردن در خانه هایی که سالمند زندگی میکند بسیار توصیه میشود.
گیاهان مختلف در وال گاردن
شما با استفاده از 100 مدل گیاه متفاوت میتوانید طرحهای مختلف و منحصر به فردی را طراحی کنید. همچنین میتوانید با استفاده از گیاهان متفاوتی در طرحها و رنگهای مختلف، تجربه جدیدی از خانه یا محل کار خود کسب کنید.
استفاده از گیاهانی با گلدهی و شاخههای زیبا میتواند تا چند سال دیوار شما را کامل پوشش دهد و نمایی زیبا و جذاب به ساختمان شما بدهد. با استفاده از بوتهها و درختچههای کوچک وال گاردن جذابتر هم میشود.
تاریخچه وال گاردن یا باغ عمودی
اولین بار چه کسی در چه مکانی تصمیم به ساخت وال گاردن یا باغ عمودی گرفت. سوالی که ذهن اکثر افراد را راجع به وال اگاردن درگیر کرده است. در قرن 17 میلادی، در بین مدیترانه باغ های انگور متعددی مشاهده می شد که شاخه و برگ های درخت مو بر روی دیوار ها آویزان میشد. علاوه بر آن، در آن زمان باغ هایی وجود داشت که در آن باغها گل رز رونده پرورش داده می شد که اثر وجود این گل ها بر روی قلعه ها به خوبی مشهود است.
این موارد، اولین نمونه از دیوار های سبز بود که مردم علاقه زیادی به آنها داشتند. سپس در قرن بیستم میلادی، اولین طراحی خانه به همراه باغ راه اندازی شد که بسیار مورد استقبال هم قرار گرفت و مردم از داشتن چنین خانه هایی لذت می بردند.
به کمک سیم و کابل داربستهایی بر روی دیوارها پیاده سازی شد و مردم را به سوی رشد و پرورش گیاهان بر روی این داربستها هدایت کرد. افراد زیادی با استفاده از گیاهان رونده و پرورش آنها، این گیاهان را به داربست ها رسانده و پس از مدتی کل دیوار را پوشش می دادند. این روند آنقدر پیش رفت تا طراحی و اجرای وال گاردن به یکی از طراحی های جزئی و جذاب ادارات و ساختمان های مسکونی تبدیل شد.
جالب است بدانید که افراد زیادی، وال گاردن را تحت عنوان باغ عمودی میشناسند. این پدیده بهقدری مورد استقبال مردم دنیا قرار گرفته است که امروزه در اکثر ویلاها و کلان شهرها اجرا میشود و زببایی بیشتری به اطراف میدهد.
وال گاردن یا دیوار سبز هوشمند
وال گاردن هوشمند علاوه بر جلوه های زیبا و تجربه ای بهتر و جذاب تر از دیوار طبیعی سبز، باعث تصفیه هوا و ایجاد رطوبت در هوای محیط ساختمان میشود. طراحی و اجرای وال گاردن گردش هوا را بهتر میکند. دیوارهای سبز مصنوعی از تابلوهای چوبی قدیمی الگو گرفتهاند، این نمونه از دیوارهای سبز از یک قفسه متحرک با مقداری پنل پلاستیکی که به صورت عمودی به همدیگر وصل شده تشکیل میشوند که به دست سنسورها و موتورها کنترل میشوند.
در صورتی که حسگرها احساس کنند که خاک گیاهان دیوار خشک شده، موتور ها شروع به حرکت میکنند و آب را به شکل عمودی به تمام سطح دیوار میرسانند.
براساس تحقیقات و مطالعات صورت گرفته هر دیوار سبز هوشمند (smart green wall) میتواند تا 57 درصد از مواد شیمیایی بد و مضر را در محیط داخلی کاهش دهد. وال گاردن هوشمند را میتوان به یک بیوفیلتر شبیه سازی شده اشاره کرد که با گردش و پاکسازی هوا، محیطی زیباتر از گیاهان را به نمایش میگذارد. البته این نکته را در نظر داشته باشید که به دلیل محدودیت هایی که در اجرای وال گاردن هوشمند وجود دارد از آنها میتوان در دیوار های داخلی استفاده کرد.
انواع وال گاردن یا دیوار سبز

دیوار سبز انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها دارای مزیت هایی هستند .
وال گاردن مدولار
وال گاردن مدولار از دیوار اصلی ساختمان جدا بوده و گیاهان آن بصورت جداگانه روی آن رشد میکنند. نکته برتری که این مدل نسبت به دیگر مدل ها دارد این است که انعطاف بالایی دارد و میتوان به آن ساختار دلخواه داد.
وال گاردن سیمی
نصب شبکه های سیمی به نسبت دیوارهای دیگر آسانتر است. به دلیل تور سیمی کشیده شده روی این دیوارها برای گیاهانی که سرعت رشد پایین تری دارد مناسب است
وال گاردن نمد پلیمری
یکی از جدیدترین انواع وال گاردن، این نوع است که از تکنولوژی جدیدتر و بروز تری برخوردار است و سیستم آبیاری و زهکشی آن دارای شرایط ایده آلی است به همین دلیل هزینه اجرای آن را متفاوت تر میکند. مزیت این سیستم این است که می توان گیاهان را روی آن به راحتی جابه جا کرد.
وال گاردن کابلی
این نوع دیوار برای کسانی مناسب است که علاقه زیادی به گیاهان رونده و پر شاخ و برگ دارند. این دیوار با داشتن توپیهای فولادی که روی این دیوار است عبور کابلها را امکانپذیر میکنند. این نوع دیوار در قسمتهای مختلف ساختمانها قابل نصب است.
وال گاردن هیدروپونیک
نکته بسیار جالب و قابل توجه در مورد این نوع دیوار این است که نیازی به خاک برای رشد گیاهان ندارد و گیاهان تنها توسط آب تغذیه شده و مواد مغذی را دریافت میکنند و رشد می کنند. همین مزیت باعث میشود مشکلات مربوط به خاک وجود نداشته باشد و مسئله نگهداری از گیاهان را آسان تر می کند.
مزایای وال گاردن

دیوار سبز از مزایای فوق العاده و بسیار زیادی بهره میبرد که در ادامه مقاله به آنها اشاره میکنیم. اولین مزیت و ویژگی دیوار های سبز، نمای زیبا و جلوه جذاب آن است که باعث سرسبزی و طراوت هرچه بیشتر محیط میشود. استفاده از وال گاردن (دیوار سبز) میتواند نمای سرد و زشت آجری و گچی را تبدیل به یک نمای سرسبز و زیبا تبدیل کند. از دیوار های سبز میتوان به عنوان یکی از المان ها و ابزار های زیبا سازی شهری استفاده کنید.
شاید برایتان جالب باشد که دیوار سبز سبب شادابی، کاهش استرس و افزایش تمرکز در کار میشود، زیرا وال گاردن با بهره بری از طبیعت و رنگ سبز ، فضایی جذاب برای افراد ایجاد میکند. وال گاردن مانند تکه ای سرسبز از یک جنگل است که در فضای بی رنگ و سرد شهری خودنمایی میکند. این مزیت دیوار سبز از پایه ها و اساس های اصلی بیوفیلیا (ارتباط انسان با طبیعت) است.
تحقیقات و آزمایشات همواره نشان دهنده تاثیرگذاری طبیعت و گیاهان بر روحیه و اعصاب انسان ها بوده و باعث کاهش خشم، استرس و اضطراب در افراد بوده است. علاوه بر این ، دیوار سبز موجب کاهش خستگی و افزایش انرژِی در افراد میشود،
وال گاردن طبیعی با متعادل و سازگار کردن رطوبت، دمای هوای ساختمان را مطلوب میکند. علاوه بر آن دیوارسبز به دلیل عایق بودن در برابر حرارت، گرما را از داخل ساختمان از بین می برد و دمای هوا را متعادل نگه میدارد.
گاردن وال ماننده یک فیلتر تصفیه هوا عمل می کنند و علاوه بر تنظیم دمای هوا، هوای آلوده در ساختمان را از بین میبرد و پاکسازی هوا را انجام میدهد. اجرای دیوار سبز موجب پاکسازی مونوکسید کربن در هوای داخل ساختمان میشود و باعث میشود تا افراد تنفس راحت تری داشته باشند و از شر بیماری هایی که از طریق آلودگی هوا بوجود می آیند دور باشند.
معایب گاردن وال
معایب گاردن وال دیوار سبز وابسته به طراحی و اجرای دیوار سبز است، به این صورت که اگر شما از متریال درجه یک و مهندسین مجرب استفاده کنید، با مشکلات روبه رو نمی شوید. اما در ادامه برخی از معایب استفاده از وال گاردن طبیعی را به شما نمایش میدهیم تا از معایب احتمالی دیوار مطلع باشید.
- مشکلات زهکشی برای گیاهان دیوار سبز
- نفوذ ریشه ها به بافت دیوار
- احتمال نشست دیوار به دلیل سنگینی
- سختی در پرورش و نگهداری گیاهان
- ساخت بستر مناسب برای ورود حشرات به داخل
- آلرژِی ساکنین ساختمان به برخی از گیاهان
آشنایی با وال گاردن داخلی و خارجی

دیوار های سبز داخلی و خارجی هر یک برای اهداف متفاوتی در محیط استفاده میشوند و هریک از این سبکها بسته به اندازه افراد میتوانند از تعداد بسیار زیادی مواد و گیاهان، ساخته و اجرا شوند.
green wall(وال گاردن) بیرونی اکثرا با هدف زیبایی و جذابیت نمای ساختمان طراحی و اجرا میشوند، هر چند میتوان با طراحی مناسب و اجرای درست سبب صرفه جویی و کاهش مصرف انرژی و استفاده بهینه از آب باران هم بشوند. البته این نکته راهم در نظر داشته باشید که ساخت دیوار های سبز خارجی بستگی به شرایط آب و هوایی منطقه دارد زیرا گیاهان با این شرایط باید سازگار باشند، در غیر این صورت گیاهان دچار آسیب و صدمه میشوند.
دیوار های سبز داخلی بر خلاف دیوار های سبز بیرونی دارای محدودیت های بیشتری هستند زیرا در اجرای آنها به یک فضای مشخص نیاز دارید. البته مراقبت و نگهداری از دیوار سبز داخلی به دلیل کوچک تر بودن ابعادش بسیار راحت تر است. وال گاردن یا دیوار سبز هوشمند هم تنها در فضاهای داخلی ساختمان استفاده میشوند، زیرا بازدهی تصفیه هوای این سبک از دیوار های سبز به اندازه ای نیست که بتوان فضا های خارجی را پوشش داد.
به غیر از آن گیاهانی که در دیوار سبز هوشمند مورد استفاده قرار میگیرند گرمسیری هستند و در فضاهای بیرونی دچار مشکل و آسیب میشوند. گاردن وال داخلی و خارجی تفاوت های بسیار زیادی باهم دارند. در دیوار های سبز داخلی میتوانید از گیاهان گرمسیری که مقاومت کمتری دارند استفاده کنید، اما در طراحی و ساخت دیوار سبز خارجی حتما باید از گیاهانی که در برابر باد مقاوم هستند و مقاومت بالایی دارند استفاده کنید.
تجهیزات ساخت گرین وال یا وال گاردن
تجهیزاتی که برای ساخت دیوار سبز استفاده میشود، بستگی به نوع پنل انتخابی و روش اجرای دیوار سبز دارد.
از جمله تجهیزات ضروری برای ساخت یک دیوار سبز:
- گلدانهای دیوار سبز
- پنلهای دیواری سبز
- گیاهان طبیعی دیواری سبز
- خاک سبک و بستر مخصوص رشد گیاه
- ابزار و تجهیزات لازم برای اتصال پنل به دیوار
- لوله های آبیاری قطره ای گیاهان دیوار سبز
- تنظیم آبیاری دیوار سبز با استفاده از کنترلر و تایمر
- ساخت گاتر برای انتهای لوله ها
- شاسی کشی و نصب استند برای دیوار سبز
- لامپهای مخصوص با طول موجهای مخصوص برای رشد گیاهان
- سیستم آبیاری قطره ای هوشمند
عوامل تاثیرگذار بر روی طول عمر وال گاردن

سوالی که بسیار ذهن افراد و دوست داران را به خود مشغول می کند این است که وال گاردن طبیعی تا چه مدت مقاومت دارد و طول عمر آن چه مقدار می باشد . آشنایی به شرایط اقلیمی منطقه، سازگار بودن گیاهان انتخابی با آب و هوای محیط،نحوه ی نصب تخصصی و حرفه ای دیوار سبز و در انتها میزان اهمیت و مراقبت از دیوار سبز همگی عواملی هستند که با یکدیگر می توانند بر افزایش طول عمر دیوار سبز شما تاثیرگذار باشند .
قیمت دیوارسبز یا هزینه اجرای دیوارسبز یا وال گاردن
قیمت یا هزینهی اجرای آن به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارت است از:
- متراژ محل مورد نظر برای اجرا
- نوع دیوار(داخلی یا خارجی، کابلی یا هیدروپونیک یا نمدی و …)
- پیچیدگی طرح مورد نظر کارفرما
- نوع گیاه و پوشش گیاهی بکار رفته در دیوار سبز
- نوع خاک و بستر کشت
- سیستم آبرسانی استفاده شده در اجرای دیوار سبز
- زمانبندی اجرای پروژه
- نوع سازه بکار رفته
نکات نگهداری دیوار سبز:
یکی از مهترین بخش های دیوار سبز بخش نگهداری دیوار سبز است که اگر تخصص در آن نداشته باشید ، وال گاردن شما آسیب می بیند بنابراین باید نگهداری دیوار سبز خود را به گارشناسان مجرب سورن بام بسپارید که به چند نکته مهم در نگهداری دیوار سبز میپردازیم
- آبیاری قطره ای : باید مراقب باشید که خاک گیاه همیشه مرطوب باشد، اما از غرقاب کردن آن خودداری کنید. آبیاری معمولاً هر ۱ تا ۲ هفته یکبار کافی است که سیستم هوشمند در زمان خاصی روشن و آبیاری انجام میدهد.
- رطوبت: این گیاه به رطوبت نسبی بالا علاقهمند است، بنابراین در محیطهای خشک ممکن است نیاز به اسپری آب بر روی برگها داشته باشید.
- دمای مناسب: دمای ایدهآل برای دیفن باخیا بین ۱۸ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است. از قرار دادن آن در معرض سرما یا دماهای بسیار بالا خودداری کنید.


8 نظر در “طراحی وال گاردن یا گرین وال”
سلام وقتتون بخیر
امکانش هست دیوار سبز طبیعی و دیوار سبز مصنوعی رو باهم دیگه استفاده کنیم؟
درود بر شما
معمولا دیوار سبز طبیعی و دیوار سبز مصنوعی رو در کنار هم استفاده نمیکنند چون جلوه خوبی نداره. اما اگر یکی از دیوار سبز ها خارجی باشه میشه هر دو رو اجرا کرد.
در مناطق سردسیر اجرای دیوار سبز خارجی ممکنه؟
درود بر شما
برای مناطق سردسیر دیوار سبز مصنوعی رو پیشنهاد میکنیم.
چه گیاهانی رو برای دیوار سبز پیشنهاد میدید؟
درود بر شما
اسکینانتوس، یاسمن، هوستا و کروتون از گیاهانی هستند که برای اجرای دیوار سبز داخلی و دیوار سبز خارجی استفاده میشوند.
برای طراحی و اجرای دیوار سبز شهرستان هم تشریف میارید؟
درود بر شما
بله چرا که نه. در قسمت مشاوره رایگان نام و نام خانوادگی به همراه شماره همراهتون رو وارد کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.