آبیاری

آبیاری

آنچه در این مقاله میخوانیم

 آبیاری

آبیاری به پخش مصنوعی آب بر روی سطح زمین و جذب آن توسط خاک برای برطرف کردن نیاز های گیاهان به آب گفته می شود.امروزه تنها 15 در صد زمین های کشاورزی آبیاری می شوند و در 85 در صد باقی به روش دیم و بدون آبیاری کشاورزی صورت میگیرید.این موضوع نشان دهنده ی اهمیت و نقش این موضوع در کشاورزی است.آب مورد نیاز برای آبیاری از منابعی چون بارش برف و باران، آب های زیر زمینی (چاه، قنات، چشمه) و آبهای سطحی شامل رودخانه ها، سدها، دریا، برکه های شیرین، یخچال ها و… تامین می شود.

مزایای آبیاری 

افزایش مقدار و کیفیت محصولات و سود حاصل از آن از منافعی است که آبیاری با خود به همراه دارد.همچنین مزیت های دیگری نیز مانند افزایش فرصت شغلی، کسب درآمد برای دولت از طریق فروش آب و شست و شوی سطح خاک دارد .

معایب آبیاری سنتی

از آن جمله میتوان به فرسایش و شور و قلیایی شدن خاک، غرقابی شدن یا باتلاقی شدن زمینهای کشاورزی و تخریب زمینهای کشاورزی اشاره کرد.همچنین آبی که با هزینه ی بسیار تامین،نگهداری و توزیع شده و سرمایه گزاری زیادی برای آن شده بیهوده اتلاف می شود و سودی نیز در بر نخواهد داشت.

روش آبیاری قطره ای  

روش های آبیاری قطره ای

سیستم آبیاری قطره ای شامل سه بخش ذیل است :
1 : دستگاه تنظیم مرکزی
2: شبکه ی توزیع و آبرسانی
3: قطره چکانها

1- دستگاه تنظیم مرکزی آبیاری

این قسمت نزدیک منبع آب و در ابتدای هر سیستم قرار می گیرد و شامل بخش های زیرمی باشد :پمپ ، فیلتر یا صافی ، سیکلون ، شیر تنظیم فشار ، مخزن کودو مواد شیمیایی ، کنتور آب ، دستگاه تنظیم کننده ، فشار سنج ها .کارهایی که در این قسمت باید صورت بگیرند.

عبارتند از :تحت فشار قرار دادن آب ، تصفیه آب ، تعیین مدت زمان آبیاری ، اضافه نمودن کود و مواد شیمیایی لازم به آب .

2- شبکه ی توزیع و آبرسانی  :

روش های آبیاری قطره ای

درروش های آبیاری قطره ای وظیفه ی انتقال آب را لوله های اصلی ، لوله های رابط و لوله های جانبی بر عهده دارند.لوله های اصلی عمل انتقال آب از ایستگاه پمپاو به لوله های رابط یا جمع کننده در باغ یا مزرعه را به عهده دارند .لوله های رابط ، آب را از لوله های اصلی به لوله های فرعی منتقل می کنند .لوله های فرعی یا جانبی که قطره چکانها روی آنها نصب شده ،در کنار درختان یا بوته ها قرار گرفته و عمل آبیاری را انجام می دهند . جنس این لوله ها معمولا از پلی اتیلن یا p.v.c است .

در روش های آبیاری قطره ای می توانیم تمام سیستم یعنی لوله های اصلی ، رابط و جانبی را در زیر زمین قراردهیم ،ولی بهتر است فقط لوله های اصلی و رابط زیر زمین بوده و لوله های جانبی در کنار هر ردیف از درختان بر روی سطح خاک قرار گیرند .اجرای آبیاری قطره ای در داخل فلاور باکس های چوبی اجرا میشود

3- قطره چکانها  :

قطره چکانها از مواد پلاستیکی محکم ساخته شده اند و انواع مختلفی دارند.

ساختمان قطره چکانها به شکلی است که جلوی فشار اضافی آب را گرفته

و در مقابل سرما ، گرما و مواد شیمیایی نیز مقاوم است .

روش های آبیاری قطره ای

انواع روش ها

  1. سطحی
  2. تحت فشار
  3.  زیرزمینی

1) آبیاری سطحی

در این روش آب از نهر یا لوله دریچه‌دار بر روی خاک جاری می شود و تدریجا جذب خاک می شود و آب لازم را در به ریشه گیاه می رساند. که به سه روش انجام می گیرد:

–  کرتی

– نواری

–  شیاری

2) آبیاری تحت فشار

تحت فشار بطور کلی به سیستم‌های آبیاری گفته می شود که در آن ها  آب مورد نیاز گیاهان را با فشاری بیشتر از فشار فشار اتمسفر و با لوله در کل زمین پخش می کنند.روش های تحت فشار را به دو دسته ی آبیاری بارانی و آبیاری موضعی تقسیم می کنند.روش آبیاری موضعی نیز خود به دو روش آبیاری قطره ای و روش آبیاری خطی صورت می گیرد که این دو روش باعث صرفه جویی های بزرگی در مصرف آب می شود .

سیستم آبیاری قطره ای

در این روش با فشار بیشتر از یک اتمسفر جا به جا می شود.در این سیستم آبیاری قطره ای منبع را توسط پمپ به داخل شبکه رسانده و با عبور دادن ان از سیلکون، مواد خارجی و شن را از آب جدا می کنند.در آخر آب را به وسیله ی انواع قطره چکان ها به صورت قطرات مجزا و پیوسته یا به صورت اسپری ریز با فشار کم در سطح زمین پخش می کنند.

موارد استفاده سیستم آبیاری قطره ای در اجرای دیوار سبز ، اجرای روف گاردن ،اجرای بام سبز  اجرای محوطه سازی در روش آبیاری قطره ای از اتلاف آب جلوگیری می شود زیرا دیگر آب جاری نمی شود،در عمق خاک فرو نمی رود و تبخیر کم تری رخ خواهد داد.این روش برای رفع نیاز گیاه به آب در ناحیه ی توسعه ریشه بداخل خاک بسیار کارآمد است.

آبیاری قطره ای اتومات دیوار سبز

آبیاری قطره ای اتومات دیوار سبز ، در تمامی پروژه ها تمامی گیاهان استفاده شده توسط سیستم تماما” اتوماتیک آبیاری می شوند تا رطوبت مناسب خاک حفظ گردد و از هدر رفتن آب جلوگیری شود.

خاک گیاهان نباید خیلی خشک و خیلی خیس شود تا ریشه گیاهان آسیب نبیند .

شرکت سورن بام تمامی گیاهان را تضمین می کند و در صورت خشک شدن اتفاقی گیاهان طبق قرارداد نگهداری با هزینه شرکت گیاه جایگزین می گردد.

محلول دهی (کود مخصوص ) نیز توسط این سیستم به گیاهان داده می شود.این سیستم در شرایط آب و هوایی سرد دچار مشکلاتی از قبیل یخ زدن آب و .. نمی گردد و توسط متخصصین این رشته انجام می گردد.

برای مشاهده پروژه های انجام شده توسط تیم سورن بام میتوانید اینستاگرام مجموعه را دنبال کنید.

 

مقالات مرتبط
پروژه‌های آبیاری قطره ای سورن بام
با ما در ارتباط باشید