طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز
طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز سورن بام :محوطه یک ساختمان به عنوان اولین فضایی که بازدید کننده در آن قدم می گذارد از اهمیت زیادی برخوردار است .خواه این ساختمان یک مدرسه باشد یا یک بیمارستان یا حتی فضای یک منزل مسکونی .فردی که برای اولین بار وارد مکان می شود با هر نگاه درباره محیط اطراف خود قضاوت می کند .
گیاهان در محوطه جایگاه خاصی دارند و مهم ترین عنصر بکار رفته در محیط می باشند. بنابرین کاشت و جا نمایی گیاهان در محیط عملی است که طراح باید با دقت و تخصص انجام دهد .
طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز :
عبارت است از یک فرایند، یک هنر و در نهایت یک علم . فرایند کاشت گیاهان در محیط از یک مفهوم انتزاعی در ذهن طراح شروع شده و پس از ترکیب با نیازهای محیطی و موقعیت مکانی در نهایت به یک طرح کشت مناسب می انجامد. از آنجا که در طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز گیاهان سه اصل زیبایی ، عملکرد ، اجرا و نگهداری مناسبی باید مد نظر قرار گیرد، می توان آنرا ترکیبی از علم و هنر طراح نیز دانست.استفاده از گیاهان و اقلامی همچون فلاور باکس ها، واتروال، پرگولا، نیمکت، آلاچیق و …در محوطه ها می تواند علاوه بر زیبایی و تنوع در محوطه ساختمانی حس تعلق نسبت به محوطه را برای ساکنان ساختمان، ایجاد می نماید. حس مکان داشتن، منجر به جذابیت بیشتر این فضا و افزایش استفاده از آن می گردد. از عوامل و دلایل ایجاد این حس مکان می توان جذاب بودن، سبز بودن، دعوت کننده بودن، داشتن فضاهای راحت برای نشستن و ایجاد حس تعامل و دوستی با دیگران را بر شمرد.
می توان برای فرایند طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز در محوطه 8 مرحله در نظر گرفت:
مرحله اول طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز :
بررسی و سنجش سوابق تاریخی منطقه، باغ سازی هر کشور در هر دوره تاریخی متاثر از سبک معماری و فرهنگ مردمان آن دوران بوده است .این امر در جزئیات مناطق و شهرها نیز با یکدیگر متفاوت است . می توان با بررسی تاریخی منطقه از بروز اشتباهات فاحش پیشگیری کرد . اشتباهاتی مانند کاشت افرای ژاپنی در محوطه هایی که سابقا باغ ایرانی بوده و احتیاج به زنده سازی دارد.
مرحله دوم طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز :
تجزیه و تحلیلی محیطی اولین بار که برای بازدید محوطه مورد نظر برای طراحی می روید اظهار نظر در مورد طرح و گیاهان کار دشواری است . اما با یک نگاه عمیق به محوطه های کاشته شده مجاور منطقه می توان گیاهان مناسب برای محیط را به آسانی شناسایی کرد . اینکه در محوطه اطراف چه گیاهانی بکار رفته و استفاده از کدام گیاه موفقیت آمیز بوده بسیار مهم می باشد . تجزیه و تحلیل سایت خود عنوان مقاله ای است که پیشتر در باره آن بحث شده .
مرحله سوم طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز :
انتخاب چند ایده بر اساس محتوای طرح ، برنامه طرح و تجزیه و تحلیلها ،گول اولین طرح و برداشت خود را خوردن اشتباهی است که انسان در بیشتر مراحل زندگی خود انجام می دهد. اولین برنامه و ایده لزوما بهترین نیست . بهتر است چند طرح در نظر گرفته شود و از میان آنها بهترین انتخاب گردد.
مرحله چهارم طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز :
پرورش یکی از ایده ها و آفرینش یک طرح کامل
مرحله پنجم طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز :
ترکیب بندی کلیه عناصر و ایجاد وحدت در تمام اجزای مصنوع و نا مصنوع در طراحی کاشت
مرحله ششم طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز :
توسعه و گسترش بستر گیاهی
مرحله هفتم :کاشت گیاهان و اجرای عناصر باغ
مرحله نهایی طراحی و اجرای محوطه سازی فضای سبز :
نگهداری منظر