اجرای زهکشی

اجرای زهکشی

آنچه در این مقاله میخوانیم

زهکشی چیست؟

اجرای زهکشی در لغت به معنای خشک کردن آب در زمین است. در فضا هایی که امکان نفوذ و انتقال آب به ساختمان به دلیل ایستایی بودن سطح و تجمع آب در یک محل وجود دارد، لازم است از زهکشی استفاده کنید. به صورت کلی به محلی که آب به صورت طبیعی در زیر زمین وجود دارد و سطح و مقدار آب آن با تغییرات فصلی و بارندگی ها تغییر می کند، سطح ایستایی می گویند. در فضا هایی که سطح به صورت ایستایی است حتما باید از زهکشی استفاده کرد. از زهکشی در محل هایی مانند ساختمان سازی، اجرای روف گاردن، ساخت مجتمع های بزرگ و تجاری، کشاورزی و… استفاده می شود.

زهکشی بام سبز

اهمیت اجرای زهکشی

  • احیاء آن دسته از اراضی ها که تا به حال غیر قابل  استفاده بوده اند و مهیا کردن آنها برای زراعت این نوع زهکشی اراضی به منظور توسعه افقی گویند.
  • بهبود وضعیت زهکشی در اراضی کشاورزی موجود که در واقع زهکشی به منظور توسعه عمودی می باشد.

نیاز به زهکشی یک مساله پویا و دینامیک است زیرا با گسترش خواه نا خواه برخی اراضی نیاز به زهکشی پیدا خواهند کرد آمار موجود نشان می دهد که در مقیاس جهانی حدود 3/2 دیم و دارای زهکشی طبیعی بوده و احتیاج به پیاده کردن طرح های زهکشی در آنها نیست ولی 3/1 اراضی مفرط نیاز به زهکشی دارند به عبارت دیگر 400 میلیون هکتار از اراضی دیم جهان نیاز به زهکشی دارند در حالیکه هم اینک فقط 150-100 میلیون هکتار آنها زهکشی می شوند.

در زمین های آبی که نیاز به صفحات زهکشی پیشرفته دارند در مقایسه با اراضی دیم بمراتب بیشتر است، زیرا فقط 50-25 میلیون هکتار یعنی 10تا 20 درصد کل اراضی آبی زهکشی می شوند که این مقدار بسیار کمتر از حد نیاز است. امروزه زهکشی نقش بسیار گسترده تری پیدا کرده است به طوری که هدف آن فقط خارج ساختن آب اضافی از زمین نیست بلکه مسایلی مانند احیاء یا شیرین کردن اراضی ، مدیریت آب ،مسایل مربوط به محیط زیست و یا کیفیت آب نیز از جمله وظایفی است که در اجرای طرحهای زهکشی مد نظر قرار می گیرند .

علاوه براین امروزه زهکشی فقط برای این انجام نمی شود که محصول افزایش یابد بلکه پایین آوردن هزینه تولید، فراهم آوردن شرایطی برای تولید محصولات متنوع ، بهبود وضعیت اقتصادی ،اجتماعی و بهداشتی زارعین و یا امثال آن نیز می تواند از اهداف زهکشی باشد.

زهکشی بام سبز

اهداف اجرای زهکشی

به طور کلی اهداف زهکشی را می توان به شرح زیر خلاصه کرد:

  1. کنترل و جلوگیری از ماندابی شدن
  2. کنترل و جلوگیری از شور شدن
  3. کنترل فرسایش
  4. کنترل سیل
  5. حفاظت محیط زیست
  6. سلامت و بهداشت عمومی
  7. حفاظت از انبیه ها و تاسیسات عمومی
  8. توسعه روستایی و امنیت غذایی

محوطه سازی

انواع سبک های اجرای زهکشی ساختمان

اجرای زهکشی ساختمان روش های متفاوتی دارد که می توان با توجه به شرایط و وضعیت ساختمان یکی از سبک های اجرای زهکشی را انتخاب کرد. به صورت کلی سبک های اجرای زهکشی در ساختمان عبارت اند از:

1. زهکشی طبیعی

در اجرای زهکشی طبیعی از لوله هایی متناسب با دره ها و گودی های طبیعی زمین استفاده می شود که به همراه اتصالات باز در زمین کار گذاشته می شوند. در روش زهکشی طبیعی، لوله ها به زهکش های اصلی وصل می شوند و این روش بیشتر در زمین های کشاورزی اجرا می شود.

2. زهکشی شبکه ای

در روش زهکشی شبکه ای از زهکش هایی به صورت فرعی و اصلی به شکل یک شبکه مستطیلی شکل داده می شوند و به طور کاملا منظم اجرا می شود. به طور کلی نقشه زهکشی شبکه ای به صورتی است که زهکش های فرعی به یکی از قسمت های زهکش اصلی متصل می شود.

3. زهکشی بادبزنی

روش بعدی اجرای زهکشی را می توان به زهکشی باد بزنی اشاره کرد. در روش زهکشی باد بزنی زهکش های فرعی به صورت باد بزن در اطراف ساختمان قرار می گیرند. البته این نکته را در نظر داشته باشید که اجرای زهکشی باد بزنی بسیار دشوار است، زیرا در این روش اتصال تمام زهکش های فرعی در یک نقطه و محل به زهکش اصلی کار بسیار ساده ای نیست و اکثر افراد در حین اجرای زهکش روش باد بزنی به مشکل بر می خورند.

4. زهکشی خندقی

در روش اجرای زهکشی به صورت خندقی، آب های زیر زمینی را قطع می کنند و به زهکش ها منتقل می کنند. بدین صورت تمام زهکش ها در یک یا چند قسمت در اطراف ساختمان استفاده می کنند.

5. زهکشی جناقی

در روش اجرای زهکش جناقی، لوله های فرعی وجود دارند که با توجه به نسبت شیب زمین، تحت زاویه ای مشخص به زهکش اصلی وصل می شود. حتما در اجرای زهکشی به صورت جناقی توجه داشته باشید که طول زهکش های فرعی نباید طولی بیشتر از 30 متر داشته باشد.

صفحات زهکشی پیشرفته

صفحات زهکشی پیشرفته

انواع سیستم های اجرای زهکشی ساختمان از نظر عمق

  1. زهکشی عمیق: در روش اجرای زهکشی عمیق ، در اطراف ساختمان چند چاه در تراز های پایین تر از کف گود برداری حفر می شود.
  2. زهکشی نیمه عمیق: در روش زهکشی نیمه عمیق، چندین چاه متعدد در اطراف گود حفر می شود.
  3. زهکشی سطحی:  در روش زهکشی سطحی که به آن زهکشی پی ساختمان و زهکشی زیر فونداسیون معروف است. در این روش اجرای زهکشی کانال هایی زهکشی پر شده با مصالح است که این سبک از زهکش ها بسیار پر استفاده است.

نحوه اجرای زهکشی

زهکشی فرآیندی برای هدایت و تخلیه آب اضافی از زمین است. این کار برای جلوگیری از مشکلات مختلفی مانند سیل، فرسایش خاک و آسیب به سازه ها انجام می شود.

مراحل کلی اجرای زهکشی

  1. بررسی و مطالعه محل: قبل از شروع هر کاری، باید نوع خاک، سطح آب زیرزمینی، شیب زمین و سایر عوامل مؤثر در زهکشی را بررسی کنید.
  2. انتخاب سیستم زهکشی مناسب: سیستم های زهکشی مختلفی وجود دارد، مانند زهکشی سطحی، زهکشی زیرزمینی و زهکشی عمقی. نوع سیستم زهکشی مناسب به عوامل مختلفی مانند نوع خاک، میزان آب اضافی و محل مورد نظر برای زهکشی بستگی دارد.
  3. طراحی سیستم زهکشی: پس از انتخاب سیستم زهکشی مناسب، باید نقشه و طرحی برای آن تهیه کنید. این طرح باید شامل محل قرارگیری لوله ها، چاه ها و سایر اجزای سیستم زهکشی باشد.
  4. اجرای سیستم زهکشی: پس از تهیه طرح، می توانید به اجرای سیستم زهکشی بپردازید. این کار شامل حفر کانال ها، نصب لوله ها، چاه ها و سایر اجزای سیستم زهکشی است.
  5. نگهداری از سیستم زهکشی: پس از اجرای سیستم زهکشی، باید به طور منظم آن را بررسی و نگهداری کنید. این کار شامل تمیز کردن لوله ها، چاه ها و سایر اجزای سیستم زهکشی است.

نکات مهم در اجرای زهکشی

  • قبل از شروع هر کاری، با یک متخصص زهکشی مشورت کنید.
  • از مصالح با کیفیت و مناسب برای سیستم زهکشی استفاده کنید.
  • به شیب زمین در هنگام اجرای سیستم زهکشی توجه کنید.
  • به طور منظم سیستم زهکشی را بررسی و نگهداری کنید.

مزایای زهکشی

  • نخلیه آب اضافی
  • جلوگیری از فرسایش خاک
  • بهبود رشد گیاهان
  • افزایش استحکام سازه ها
  • ایجاد فضایی سالم و زیبا

موارد استفاده از زهکشی

  • باغ ها و محوطه سازی
  • پارک ها و فضای سبز
  • روف گاردن یا بام سبز
  • فلاورباکس ها
  • دیوار سبز یا گرین وال

شرکت سورن بام

شرکت سورن بام فعالیت خود را از سال 1389 در حوزه محوطه سازی آغاز کرده و با هدف گسترش فضای سبز میان فضای خاکستری شهری به یکی از معتبر ترین شرکت های حوزه طراحی و اجرای محوطه سازی تبدیل شده است. در شرکت سورن بام مهندسین و طراحان با تجربه ای وجود دارند که همواره می کوشند تا با استفاده از برترین طرح ها و متریال و مصالح با کمترین هزینه بهترین تجربه و لذت را برای افراد ایجاد کنند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با لایه ها و صفحات زهکشی بام سبز می توانید با شماره 02144277178 تماس بگیرید.

همچنین می توانید شرکت سورن بام را در اینستاگرام دنبال کنید.

 

مقالات مرتبط
پروژه‌های محوطه سازی سورن بام
درخواست شما با موفقیت ثبت شد.
با ما در ارتباط باشید